Vesiurheilusta on monia muotoja perinteisestä uimisesta luolasukellukseen, avantouintiin ja vesihiihtoon. Suosittuja lajeja ovat esimerkiksi surffaus ja melominen, joita käsitellään omissa artikkeleissaan. Tässä artikkelissa on tietoa muista mahdollisista vedessä harrastettavista lajeista, mutta lajit eivät kuitenkaan rajoitu mainittuihin, vaan vesiurheilu on todella monipuolinen ja kattava kategoria, josta löytyy lähes jokaiselle jotakin.

Sukeltaminen

Sukeltaminen on aina kiehtonut monia ja siitä löytyy useita eri muotoja, kuten vapaasukellusta, hylkysukellusta, pintasukellusta ja kylmän veden sukellusta. Perinteinen laitesukellus on suosittu harrastus ja siitä löytyy myös runsaasti mainintoja mediassa ja elokuvissa, sillä merenalainen maailma tuntuu kiehtovan monia. Sukellus onkin harrastus, jonka parissa saa todella runsaasti aikaa kulumaan. Sukeltamisen aloittaminen vaatii yleensä sukelluskurssin, mutta pintasukellus onnistuu toki ilman laitteita snorkkelin ja lasien avulla.

Laitesukelluksen kesto ja sukellussyvyys vaihtelee yleensä riippuen sukeltajan tasosta. Yli 40 metrin syvyinen sukellus vaatii jo lisäkoulutusta ja erilaisia laitteita. Sukellus on tärkeää aloittaa osaavien opettajien kanssa, sillä siihen liittyy runsaasti riskejä, vaikka se oikein tehtynä onkin tuvallinen ja monipuolinen laji. Sukeltajan tauti voi esimerkiksi iskeä noustessa liian nopeasti syvältä kohti pintaa, kun vereen suuremmassa paineessa liuennut typpi muodostaa pienemmässä paineessa kaasukuplia, jotka voivat tukkia verisuonia. Liuennut typpi saattaa myös aiheuttaa narkoosin kaltaisen tilan, jossa sukeltaja muuttuu sekavaksi, eikä hallitse itseään tai kykene toimimaan järkevästi.

Purjelautailu

Purjelautailu tapahtuu surffilautaa muistuttavan laudan päällä, johon on kiinnitetty purje. Purjeen avulla lautailija voi ohjata nopeuttaan ja suuntaansa. Purjelauta on yleensä surffilautaa isompi. Siihen kiinnitetään purje, masto ja puomi, jotka helpottavat laudan ohjailua. Trapetsiliivi auttaa lautailijaa pysymään kiinni. Lisäksi märkäpuvut ovat kylmissä vesissä välttämättömät. Suomessa lajilla on arviolta 4 000 harrastajaa, mutta olosuhteita rajoittavat tietysti kylmä vesi ja pitkä talvi, jonka lisäksi Suomessa ei juuri synny suuria aallokkoja erityisen runsaasti. Suosittuja paikkoja purjelautailuun Suomessa ovat Hanko ja Porin Yyteri, sekä tietyt saaristot Espoon edustalla.

Wakeboarding

Wakeboarding on vesilautailua, joka muistuttaa vesihiihtoa, mutta suoritus tapahtuu veteen sopivalla laudalla. Lautailijaa voidaan joko vetää veneen perässä tai kaapelilla ylhäältä päin, siihen suunnitellulla wakeboard-radalla. Lajin suosion kasvaessa näitä wakeboard-ratoja on alkanut ilmestyä Suomeenkin. Wakeboardingia varten tarvitsee laudan, joka muistuttaa hieman lumilautaa, mutta on lyhyempi ja leveämpi. Nämä ominaisuudet tukevat laudan liikkumista vedessä. Wakeboarding on yleensä melko helppo oppia, varsinkin jos hallitsee jonkun muun lautalajin. Täydellinen lautailukokemuksen puute ei kuitenkaan ole este lajin harrastamiselle.

Vesipallo

Vesipallo on erittäin fyysinen joukkuelaji, jossa pelaajalta vaaditaan hyvää uintitaitoa ja koordinaatiota pallon käsittelyssä. Idea on pallopeleille tyypillinen, eli tavoitteena on saada pallo vastustajan maaliin ja enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa. Palloa saa koskettaa vain yhdellä kädellä, eikä pelaaja saa koskea altaan seiniä tai pohjaa. Poikkeuksena on maalivahti, joka saa koskea palloon kahdella kädellä. Maalivahti voi myös koskettaa altaan pohjaa hieman vapaammin. Suomessa vesipalloa on pelattu noin 100 vuotta ja lajin suosio on säilynyt melko tasaisena.

Avovesiuinti

Avovesiuinti on nimensä mukaisesti avovedessä tapahtuvaa uintia, jossa yleensä kilpaillaan tietyn pituisessa matkassa. Avovesiuinti on myös osana triathlonia, jossa täysmatkassa yleensä uidaan 3.8 kilometriä. Avovesiuinnin matka vaihtelee ja se on yleensä 5, 10 tai jopa 25 kilometriä. Suomessa avovesiuintia harrastavilla märkäpuku on yleensä välttämätön kylmien vesien ja pitkän vedessä vietetyn ajan vuoksi. Monet avovesiuintikilpailut eivät kuitenkaan salli märkäpuvun käyttöä. Avovesiuinti viehättää monia erityisesti lajin helppouden vuoksi. Sitä voi käytännössä harrastaa missä tahansa veden äärellä, ja vesistöjä Suomessa varmasti riittää. Monet lajin harrastajat kuvaavat lajia todella hyväksi terveyden kannalta, sillä kylmä vesi virkistää elintoimintoja ja mieltä, sekä kasvattaa kylmänsietokykyä. Avovesiuintia kannattaa turvallisuuden vuoksi harrastaa ryhmässä tai pareittain. Jotkut syvissä vesissä pitkään uivat, pitävät myös mukanaan vedettävää kelluketta johon voi hätätilanteessa tarttua.