Kajakointi on kajakilla tapahtuvaa melontaa, joka eroaa kanootilla melomisesta siinä, että kajakilla meloessa melassa on kaksi lapaa, eikä melaa tarvitse vaihtaa puolelta toiselle, vaan sillä tehdään kahdeksikon muotoista liikettä, jonka avulla meloja etenee ja ohjaa itseään oikeaan suuntaan. Suurin osa kajakeista on niin sanotusti suljettuja edestä, eli meloja istuu niissä alat suoraan eteen ojennettuina. Melominen on erinomaista kuntoilua ja ajanvietettä jossa tulee lisäksi viettyä aikaa luonnossa.

On kuitenkin tärkeää muistaa turvallisuus, jotta vältyttäisiin onnettomuuksilta ja vammoilta. Melojan on aina tiedostettava sääolot ja tarkistettava mahdolliset varoitukset varsinkin, jos tarkoituksena on lähteä pidemmälle matkalle. Tuoreet varoitukset lähialueilla ovat luettavissa esimerkiksi ilmatieteen laitoksen sivuilta, joita kannattaakin seurata. Omien taitojen tiedostaminen ja rajojensa kunnioittaminen on aina oltava etusijalla. Jos on yhtään epävarma omien taitojensa riittävyydestä, kun lähtee tuntemattomille vesille tai pidemmälle matkalle, kannattaa aina pyytää mukaan kokeneempi meloja, joka osaa tarvittaessa auttaa. Näin melontareissusta tulee mukava ja turvallinen elämys.

Melonnasta ja kajakoinnista on erilaisia muotoja

Melonta on todella vanha liikkumisen muoto ja se on nykyäänkin säilyttänyt suosionsa, tosin nykyajan ihmisille sillä on melko vähän merkitystä todellisessa paikasta toiseen siirtymisessä, vaan siitä on tullut enemmänkin harrastus. Melontaa voi yhdistää retkeilyyn, kalastukseen, kuntoiluun tai jopa koskenlaskuun.

Monet melojat yhdistelevätkin useita eri melontalajeja niin kajakeilla, kuin kanooteillakin. Tämä takaa mahdollisimman monipuolisen harrastuksen, jossa on mahdollista sekä kokea adrenaliinivirtoja koskea laskiessa, että saada mieltä rauhoittava, jopa meditatiivinen kokemus meloessa tyynellä järvellä keskellä hiljaisuutta. Laji sopii monelle, sillä se ei satunnaisena harrastuksena vaadi erityisen paljon, mutta toisaalta siitä saa itselleen jopa elämäntavan, jonka parissa voi viettää päiviä yhteen putkeen.

Varusteet kajakoinnissa

Olennaisin varuste on tietenkin kajakki, joita on saatavilla useita erilaisia. Kajakki on kehitetty alunperin metsästykseen arktisille vesille. Se on hieman tavallista kanoottia rajallisempi kantavuudeltaan ja koko on pienempi. Kajakkeja on saatavilla sekä kuntoiluun, retkeilyyn, että koskenlaskuun. Kajakit on valmistettu joko muovista tai lasikuidusta ja valittava materiaali riippuu yleensä siitä, mihin kajakkia käytetään ja millaisessa ympäristössä melotaan. Muovinen kajakki ei ole yhtä herkkä naarmuuntumaan ja siitä johtuukin sen suosio erityisesti retkikajakkina ja sisävesissä. Kajakkien pituus vaihtelee noin 4 ja 6 metrin välillä.

Kuntokajakit soveltuvat muotonsa puolesta nimenomaan kuntoiluun. Ne ovat nopeita ja kevyitä ja niistä on karsittu ylimääräistä tilaa, koska niissä harvoin vietetään yhtä pitkää aikaa kuin esimerkiksi retkikajakeissa. Kuntokajakit on yleensä valmistettu lasi- tai hiilikuidusta ja niissä tähdätään keveyteen ja dynaamiseen muotoon, joka etenee mahdollisimman kitkattomasti ja nopeasti. Kuntokajakki on ensisijaisesti tarkoitettu urheiluun, mutta se soveltuu kyllä hyvin myös lyhyisiin päiväretkiin hyvällä säällä.

Koskikajakit on rakennettu kestämään ja ne ovat siksi usein muovisia ja esimerkiksi kuntokajakkeja huomattavasti raskaampia. Koskikajakeissa tärkeintä on ketteryys ja mukautuvuus epätasaisiin olosuhteisiin. Ne ovat usein melko lyhyitä, niissä on kohtuullisen paksu ja pyöreä pohja ja ne ovat melko leveitä. Kaikki nämä ominaisuudet tähtäävät siihen, että kajakilla liikkuminen kosken epätasaisessa pohjassa ja virtauksessa olisi helppoa ja turvallista. Pohjalla on jalkatuki, joka estää melojaa kiilautumasta kajakin keulaan. Koskikajakeissa tärkeää on myös penkin säädettävyys, sillä se vaikuttaa melojan kykyyn muunnella liikerataa ja ohjailla kajakkia.

Oikenlaisen melan valinta on myös tärkeää ja se löytyy kokeilemalla rohkeasti monia eri vaihtoehtoja. Muita tärkeitä varusteita ovat vedenpitävät vaatteet, joiden tarve vaihtelee hieman ajankohdasta ja melontalajista riippuen. Myös aukkopeite pitää hyvin kuivana, sekä suojaa ja lämmittää. Melontaliivi on pelastusliivi, joka toimii tärkeänä varusteena ja pitää pinnalla kajakista pudottaessa. Melontaliivit on suunniteltu niin, että ne eivät haittaa melomista. Koskimelonnassa myös kypärä on ehdottoman tärkeä, eikä se ole huono idea muussakaan melonnassa varsinkaan jos maasto on kovin kivinen ja liukas.